top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Writer's pictureSziveri Intézet

A Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték ünnepélyes átadása

2022. október 21-én ünnepélyes sajtóbemutató keretében jelentette be a Pannon Egyetem vezetősége a Csáth–Kosztolányi hagyaték Veszprémbe érkezését. A többek között gépiratokból, kéziratokból, fényképekből álló dokumentumegyüttes tudományos-szakmai felügyeletét ezentúl a Sziveri Intézet látja el, és az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (PEKT) épületében található Különgyűjteményi Kutatóteremben kerül elhelyezésre.

„A rendezvényen részt vett Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár, Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, miniszter, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára és Ovádi Péter országgyűlési képviselő. […]


Vincze Máté helyettes államtitkár hangsúlyozta, egy kulturális szempontból jelentős hagyaték elveszíti értékét, ha az nem elérhető kutatók, érdeklődők számára, különösen a mai információs zajban. – Azzal, hogy a Pannon Egyetem könyvtára megőrzi, ápolja és hozzáférhetővé teszi ezt a jelentős irodalmi örökséget, fontos társadalmi küldetést teljesít – tette hozzá.


Navracsics Tibor szerint a kulturális befektetés az egyetlen, amely mindig megtérül, az egyetlen, amely nem inflálódik soha. – A Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték már most egyedülálló kincse, az egyik legszebb oldala szépirodalmunknak. A művek élményt, tudást és tartást adnak mindenkinek – emelte ki.

Mindezek mellett a Pannon Egyetem különgyűjteményt hozott létre az elmúlt évek során adományozás révén az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont gondozásába került, ritka és értékes muzeális könyvekből, egyéb könyvtári dokumentumokból, amely tartalmazza többek között Lőrincze Lajos (1915–1993) nyelvész és Halász Előd (1920–1997) germanista professzor, a Magyar–német és a Német–magyar szótár megalkotójának hagyatékát is. A bibliotéka értékes kötete például Batsányi Jánosnak a magyar tudósokhoz írt munkája 1821-ből és a Magyar Tudós Társaság 1838-as kiadású tájszótára. Érdemes kiemelni a gyűjteményből az olyan francia klasszikusok, mint Voltaire, Corneille, Racine, Hugo, Stendhal, Rousseau, Maupassant, Flaubert és Balzac szemet gyönyörködtető életműkiadásának példányait.

A gyűjteményt a veszprémi szakemberek az Országos Széchényi Könyvtár segítségével dolgozzák fel. Az ezt keretező együttműködést Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár és Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója írta alá. Az ünnepélyes ceremóniát követően szakmai előadásokat tartottak a témában.” (Forrás: Horváth Virág: Egyedülálló kincsek. A Pannon Egyetem együttműködési megállapodást kötött az Országos Széchényi Könyvtárral. Veol.hu, 2022. okt. 22.)


Szakmai előadás a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékról



Sajtóvisszhang






Recent Posts

See All

© 2022 Sziveri János Intézet

bottom of page